MIJN

therapieën

MIJN Fysio streeft naar een totaal aanbod van de best mogelijke zorg. Klachtenvrij worden en blijven dat is ons doel voor de patiënt. U kunt bij ons terecht voor:

Fysiotherapie

Wat is fysiotherapie.
De fysiotherapeut is bij uitstek gespecialiseerd in het behandelen van pijnklachten aan onze spieren, gewrichten, banden/pezen en zenuwen. Om uw pijnklachten te verminderen en het lichaam beter te laten functioneren kan uw fysiotherapeut verschillende technieken toepassen. Hierbij moet u denken aan mobiliserende, detoniserende en/of stabiliserende technieken. Wanneer het lichaam wat extra ondersteuning nodig heeft om gewrichten beter te laten functioneren kan uw fysiotherapeut ervoor kiezen dit gewricht te ondersteunen middels (sport en/of kinesio) tape en bandages. Naast het fysiek behandelen van uw pijnklachten kan uw fysiotherapeut u ook voorzien van informatie en adviezen omtrent uw klachten, alsmede het opstellen van leefregels om uw pijnklachten te verminderen. U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig om een afspraak bij uw fysiotherapeut te maken.

Denkt u dat fysiotherapie u kan helpen bij het verminderen van uw pijnklachten? Plan dan direct een afspraak in of neem contact met ons op.

Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsfunctie van gewrichten. Om dit te bereiken maakt uw manueel therapeut gebruik van specifieke mobiliserende technieken. Ook kan hij ervoor kiezen om een manipulatie te gebruiken (een high velocity, low thrust techniek) in de volksmond beter bekend als “kraken”. Deze technieken kunnen in alle gewrichten van het lichaam worden toegepast en zijn bijzonder effectief in het beter laten functioneren van een gewricht.

Uw manueel therapeut heeft een uitgebreide, gespecialiseerde opleiding gevolgd om deze technieken te kunnen toepassen. Hierdoor heeft uw manueel therapeut extra kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom.

Voordat uw manueeltherapeut een manipulatie (kraken) bij u zal toepassen, zal hij dit eerst met u bespreken en om uw toestemming vragen. Over het algemeen genomen is het manipuleren van een gewricht niet gevaarlijk. Echter, kleven er aan sommige manipulaties risico’s. Uw manueel therapeut kan u uitleggen welke risico’s dit zijn en welke voor of nadelen er zijn voor uw situatie. Wanneer uw manueel therapeut er met u samen voor kiest om te manipuleren worden alle risico’s zo goed mogelijk uitgesloten middels een screening, anamnese en manueel therapeutisch onderzoek.

Viscerale therapie

Wat is viscerale therapie?

Viscerale therapie richt zich met name op de organen. Visceraal betekeny letterlijk “de ingewanden betreffend”. Deze vorm van therapie beschouwt de mens als één geheel en wordt ook veel toegepast binnen de osteopathie. Bij pijnklachten aan ons lichaam wordt vaak meteen gedacht aan de spieren, botten en gewrichten. Maar ook onze organen, zenuwen, bloedvaten etc. kunnen hier een oorzaak van zijn. Indien behandeling van uw pijnklachten weinig succesvol is middels fysio of manuele therapie kan de oorzaak van uw pijn zich dus ook ergens ander bevinden. Door het onderzoeken van uw organen en ingewanden kan de viscerale therapeut beoordelen of behandeling aan deze structuren noodzakelijk is.

In de praktijk blijkt dat een combinatie van behandelen van het bewegingsapparaat en de ingewanden vaak zeer effectief is. Op deze manier bent u snel van de pijnklachten af en kunt u weer pijnvrij bewegen.

Actieve revalidatie

Actieve revalidatie is er voor iedereen die actief iets aan zijn/haar pijnklachten wilt doen. Dit kan het geval zijn na een operatie, maar ook als u al sinds jaren die regelmatig terugkerende rugklachten hebt of als u merkt dat pijntjes vaak weer opspelen.

Binnen de actieve revalidatie gaat u samen met uw fysiotherapeut aan de slag om snel van uw pijnklachten af te zijn. Dit betekent dat u en uw therapeut, naast de behandelingen in een behandelkamer, samen een revalidatieschema opstellen met oefeningen die bijdragen aan het verminderen en voorkomen van uw klachten. U gaat samenwerken in de oefenzaal om uw conditie te verbeteren.

Conditie is een verzamelnaam voor 5 pijlers die belangrijk zijn om fit te zijn. Wanneer deze 5 pijlers in balans zijn zult u ook pijnvrij kunnen bewegen. Indien de balans tussen de 5 pijlers verstoord is kunt u pijnklachten ontwikkelen

De 5 pijlers zijn:

  • Lenigheid/beweeglijkheid
  • Snelheid
  • Kracht
  • Uithoudingsvermogen
  • Stabiliteit/coördinatie

Om beter te kunnen bewegen en pijnvrij te blijven is het belangrijk dat u zelf ook actief met uw klachten aan de slag gaat. Gemiddeld zijn wij mensen ongeveer 112uur per week wakker en dus actief. Wanneer u klachten heeft is één (half) uur fysiotherapie per week misschien wel voldoende om uw pijnklachten te verminderen, maar onvoldoende om langdurig pijnvrij te blijven. Dit is zeker het geval wanneer uw beweeg patroon is verstoord doordat de bovengenoemde pijlers van conditie niet in balans zijn.

Actieve revalidatie is het samenwerken tussen therapeut en patiënt op weg naar beter en pijnvrij bewegen.

Medical fitness

Wanneer u op een verantwoorde manier wilt werken aan uw conditie (lenigheid, snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en stabiliteit/coördinatie), u geen klachten (meer) hebt en deze wilt voorkomen, is medical fitness iets voor u.

Medical fitness is niet te verwarren met reguliere fitness. Binnen de medical fitness gaat u onder begeleiding van een fysiotherapeut of medisch fitnesstrainer, preventief, aan de slag met uw fysieke gezondheid. Samen stelt u een oefenschema op waarmee u kunt werken aan door u gestelde fysieke doelen. Door de samenwerking met een fysiotherapeut of medisch fitnesstrainer traint u verantwoord en met een doel. Uw vorderingen worden bijgehouden en uw oefenprogramma waar nodig bijgesteld. Wilt u meer informatie over medical fitness kunt u met uw vragen terecht bij uw fysiotherapeut. Voor medical fitness dient u een abonnement af te sluiten. De tarieven voor medical fitness kunt u terugvinden op de pagina met MIJN Tarieven.

Dry Needling

Wat is dry needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Wij werken nauw samen met

Diëtiste Ingrid Hoefnagels, GERA Orthopedische schoentechniek en Messcherp Coaching. Ook hebben wij goede contacten met lokale verwijzers